Ylivelkaantuminen johtuu huonosta taloudenhallinnasta

Media on mustamaalannut pikavippialaa jo siitä lähtien kun ala alkoi kasvamaan ja yritykset menestymään. Yleisin harhaluulo on, että pikavippejä myönnetään luottotiedottomille ja henkilöille, joille ei enää muualta lainaa heru.

Todellisuus on kuitenkin aivan toinen. Fiksusti otettu pikavippi ei aja ketään ylivelkaantumiseen, sillä korot ovat vähintään kohtuullisia. Vaikka todelliset vuosikorot saavat vipit näyttämään koronkiskonnalta, niin monen mielestä 100 euron lainasta euron suuruinen korko päivää kohden on ihan kohtuullinen. Kuitenkin jos euron suuruiselle korolle lasketaan todellinen vuosikorko, on se jopa hurjat 3678 prosenttia.

Harvemmin talouttansa hallitseva henkilö joutuu velkakierteeseen, ei edes pikavippiä ottamalla. Asia onkin täysin eri, kun henkilöllä on vaikeuksia hallita talouttaan. Nämä henkilöt eivät ymmärrä rahan kulutustaan. Usein talousongelmien kanssa painiva henkilö ottaa kulutusluottoa, pikavippejä ja jättää vielä laskunsa maksamatta, sillä rahat eivät riitä kaikkeen. Ihminen ei kuitenkaan itse ymmärrä missä meni vikaan. Näissä tilanteissa yleensä viimeisin oljenkorsi on pikavippi, jonka vuoksi sitten media syyttää pikavippejä ongelman aiheuttajaksi, vaikka ongelma on ollut jo huomattavasti ennen pikavipin ottoa.

Koska pikavippiyritykset eivät ole Finanssivalvonnan piirissä, ei niillä myöskään ole minkään laisia mahdollisuuksia päästät käsiksi lainanhakijan tietoihin. Ainut tieto mitä pikavippiyritykset henkilöstä saavat on luottotiedot. Luottotiedottomalle henkilölle ei enää myönnä luottoa yksikään yritys. Kuitenkin luottohäiriömerkinnän kirjautuminen tietoihin kestää tovin. Henkilöllä täytyy olla jo useampi kuukausi maksu tai maksuja rästissä ennen luottotietomerkinnän kirjaamista.

Yle kuvasi dokumentin kolmesta ylivelkaantuneesta henkilöstä, josta voidaan hyvin nähdä, kuinka henkilön oma heikko talouden hallinta on aiheuttanut ylivelkaantumisen. Dokumentissa kaksi henkilöä ovat tietoisesti ottaneet lainaa, kulutusluottoa, pikavippejä sekä tilanneet postimyynnistä tavaraa laskulle. Laskut ovat kasaantuneet, kun hei eivät niitä ole voineet maksaa. He ovat tietoisesti menneet ulosottoon, vaikka ovat jo kertaalleen olleet velkajärjestelyissä. Dokumentissa esiintyvä nainen kertoi ottaneensa pikavippejä niin paljon kuin ehti saada ennen maksuhäiriömerkintää, kun hän tiesi jo valmiiksi joutuvansa ulosottoon. Dokumentin naisella ei ollut siis edes aikomusta maksaa vippiä takaisin.

Kuten myös Takuu-Säätiö on todennut, vipit eivät itsessään aiheuta ongelmia, vaan yleensä henkilöllä on rahankäytön kanssa ongelma jo olemassa. Kuitenkin eduskuntaa myöten kaikki osoittavat sormella pikavippejä ongelmien aiheuttajaksi. Pikavipit todennäköisesti tulevat loppumaan ainakin nykyisessä muodossa, ja tulevaisuudessa tulee saamaan vain hyödykesidonnaisesti pieniä summia lainaa. Muuten on turvauduttava suurempiin kulutusluottoihin sekä luottokortteihin.

Hae lainaa

Muita Artikkeleita

  • Fleksiluotto Fleksiluotto on joustava ja edullinen vaihtoehto rahoittamaan arjen yllättävät […]
  • Lainaa Remonttiin Lainaa Remonttiin radioamatööriasema ainoa yhteys kallistus yli astetta. Nää arvostelut […]
  • Joko uusi laki vähentää pikavippiyrityksiä? Tämän vuoden aikana jo 12 pikalainayritystä on lopettanut toimintansa. Se on paljon, […]
  • Viikinkilaina Sen me siis nyt tiedämme. Tuosta on Viikinkilaina hyvä mieli jatkaa! Kaukan kaupunki […]
  • Aasa.fi Aasan lainatarjonnasta löydät 2000-5000 euron suuruiset kulutusluotot, joita voit […]
  • Matkaluotto Tilanteet ovat Matkaluotto mutta perusasia on säilynyt. Takasivuhelmoissa lainallakin on […]
  • Lainaa Prepaid liittymällä Kiinnitä Lainaa Prepaid liittymällä osat, jos poistaa lainat. Aika oudosti sanottu joka […]
  • Ainalaina Ainalaina korko on iloinen asia, vaan se on aivan täysin ainalainalta. Toimi näin aina […]
  • Pikavippien kysyntä nousi vuoden toisella neljänneksellä Pikavipit ovat saaneet paljon julkisuutta vaikkakin huonossa valossa, se ei välttämättä […]
  • Faktoja pikavipeistä Risicum selvitti faktoja pikavipeistä, eli pienlainoista, sillä monilla ihmisillä on […]