Vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä otettiin yli 400 000 pikavippiä

Suomalaiset ottivat pikavippejä 104 miljoonalla eurolla viime vuoden viimeisellä neljänneksellä eli loka-joulukuussa. Yhteensä vippejä otettiin tuona aikana noin 411 000 kappaletta.

Tiedot selviävät Tilastokeskuksen luottokantatilastosta.

Uusia pikavippejä myönnettiin loka-joulukuun aikana euromääräisesti 15 prosenttia enemmän kuin vuoden 2011 vastaavalla neljänneksellä, mutta runsaat kaksi prosenttia vähemmän kuin edellisen neljänneksen eli heinä-syyskuun aikana. Keskimääräinen pikavippi oli 253 euroa ja vipin keskimääräinen takaisinmaksuaika 37,7 päivää.

Pikavippiasiakkaat maksoivat vuoden viimeisellä neljänneksellä lainoistaan erilaisia kuluja yhteensä 24 miljoonaa euroa. Pienlainojen kulut olivat siis 23 prosenttia myönnetystä lainapääomasta. Tilastoituja pienlainayrityksiä oli vuoden lopussa 82 kappaletta.

Yhteensä vuonna 2012 myönnettiin pikavippejä 394 miljoonalla eurolla. Määrä on 22 prosenttia suurempi kuin vuonna 2011.

Suomalaisilla kotitalouksilla oli viime vuoden lopulla lainaa yhteensä 115 miljardia euroa. Se on vajaat 5 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden lopussa. Heinä-syyskuuhun verrattuna kotitalouksien lainamäärä kasvoi vajaan prosentin.

Noin 77 prosenttia kotitalouksien luotoista oli asunto- ja vapaa-ajanasuntoluottoja. Uusia asuntoluottoja nostettiin loka-joulukuussa vajaalla viidellä miljardilla eurolla, mikä on lähes 10 prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan vuotta aiemmin. Heinä-syyskuuhun verrattuna uudet asuntoluotot vähenivät euromääräisesti yli yhdeksällä prosentilla.

Kulutusluottoja kotitalouksilla oli vuoden lopulla vajaan 15 miljardin euron edestä ja opintolainoja puolentoista miljardin euron edestä.

Yritysten ja elinkeinonharjoittajien luottokanta oli vuoden lopussa yhteensä 78 miljardia euroa. Yritystoiminnan luototus kasvoi runsaat kolme prosenttia edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä.

Hae lainaa

Muita Artikkeleita