Vippikierteestä voi seurata syrjäytyminen

Nuorten pikavippiongelmat alkavat yleensä siinä vaiheessa, kun aikuistutaan ja muutetaan poissa kotoa. Yksinasumisen alkuvaiheessa taloudenhallinta ei kuitenkaan usein ole vielä kovin tuttua, ja lainaa netistä tulee helposti otettua enemmän kuin mitä on varaa maksaa.

Kun lainaa otetaan enemmän kuin on varaa maksaa, ajaudutaan helposti ns. pikavippikierteeseen josta pois pääseminen voi olla jopa todella hankalaa. Tämä voi johtaa syrjäytymiseen, kun nuori ei pääse kunnolla kiinni työ- tai opiskeluelämään ja tilanne alkaa vaikuttaa toivottomalta.

Monet vanhemmat ovat olleet huolissaan juuri kotoa pois muuttaneiden lastensa vippien käytöstä. Jos lainoja tulee otettua liikaa, eikä niitä pystytä maksamaan, lähes kaikissa tapauksissa maksumieheksi joutuvat vanhemmat jotka koittavat turvata lapsensa luottotietojen menettämiseltä ja täten monilta muilta ongelmilta.

Vipeille kulu- tai korkokatto?

Pikavippien aiheuttamien ongelmien vähentämiseksi ollaan pohdittu monia erilaisia vaihtoehtoja. Oikeusministeriön asettama pikaluottotyöryhmä on esittänyt pikavipeille asetettavaksi korkokattoa. Suurinta osaa pikalainayrityksistä edustava Suomen Pienlainayhdistys on kuitenkin kommentoinut korkokaton olevan täysin kohtuuton, sillä se perustuisi todellisen vuosikoron laskentamalliin.

Suomen Pienlainayhdistys onkin ehdottanut pienlainoille asetettavaksi kulukattoa, joka rajoittaisi lainoista aiheutuvia euromääräisiä kuluja. Pienlainayhdistyksestä on myös ehdotettu, ettei lainoja myönnettäisi lainkaan alle 20-vuotiaille, mikä varmasti vähentäisi juuri oman elämänsä aloittaneiden nuorten maksuongelmia.

Oikeusministeriön pikaluottotyöryhmä on kuitenkin kommentoinut, ettei ikärajan asettaminen ole välttämätöntä, sillä suurin osa vippien kanssa ongelmiin joutuneista henkilöistä on yli 20-vuotiaita. Jos ikärajan asettamisella saataisiin kuitenkin edes muutaman nuoren maksuvaikeudet vältettyä, eikö se olisi perusteltua?

Pikaluottotyöryhmän esittämä korkokatto todellakin olisi niin kohtuuton, että se lopettaisi vippien tarjonnan Suomessa kokonaan. Suuri osa kuluttajista on kuitenkin kommentoinut kokevansa pikalainat erittäin tärkeäksi palveluksi.

Lähde: Aamulehti

Hae lainaa

Muita Artikkeleita

  • Pikavippi voi olla jatkossa luottotiliPikavippi voi olla jatkossa luottotili Moni pikavippiyritys tarjoaa jatkossa asiakkailleen luottotiliä. Tililuottoon ovat vaihtaneet jo ainakin Euroloan ja Laina.fi.
  • EkstraluottoEkstraluotto Ekstraluotto tarjoaa käyttöösi 2100 euron arvoisen luottotilin. Rahaa on mahdollista nostaa aina 10 eurosta ylöspäin oman tarpeen mukaan. Luottoa lyhennetään vain 10% avoimena olevasta […]
  • Onko pikavippien mainostus haitallista?Onko pikavippien mainostus haitallista? Useissa kaupungeissa on tänä syksynä keskusteltu pikavippimainosten kieltämisestä, mutta Helsingissä mainoskielto torjuttiin.
  • Pikavippiongelmat varusmiesten riesanaPikavippiongelmat varusmiesten riesana Varusmiehiä askarruttavat palveluksen aikana mitä erilaisimmat ongelmat, mutta viime aikoina pikalainat ovat nousseet entistä suurempaan rooliin varusmiesten ongelmista puhuttaessa.
  • Apua velkaongelmiinApua velkaongelmiin Erilaiset tahot tarjoavat apua talous- ja velkaongelmiin joutuneille. Tärkeä nyrkkisääntö on, että velkaongelmista on sitä helpompi selvitä, mitä aiemmin niitä lähtee selvittämään.
  • Taloussanomat: Vuoden lyhennysvapaassa riskejäTaloussanomat: Vuoden lyhennysvapaassa riskejä Suuret pankit ovat mainostaneet asiakkailleen jopa vuoden vapautusta asuntolainan lyhennyksestä ilman kuluja ja korkomarginaalin muutoksia. Pankkien mukaan tavoitteena on piristää […]
  • Pikavippejä ottaa tavalliset työssä käyvät ihmisetPikavippejä ottaa tavalliset työssä käyvät ihmiset Harvemmin mediassa kerrotaan miten vippi auttaa normaalia ihmistä, joten haluammekin nyt tuoda esiin kertomuksia tavallisista pikavippien ottajista, jotka siis suurimmaksi osaksi ovat […]
  • EtuaEtua Etua on lainoja kilpailuttava palvelu, jonka kautta löydät aina maamme edullisimmat kulutusluotot. Palvelua käyttääksesi sinun tulee olla 20 vuotta täyttänyt.
  • 1Limiitti.fi Limiitti.fi tarjoaa käyttöösi tililuottoa. Ensimmäinen, maksimissaan 500 euron laina on Limiitti.fi:llä ilmainen, joten palvelun kokeilu on houkuttelevaa.
  • Velkaongelmat eivät johdu vipeistäVelkaongelmat eivät johdu vipeistä Vain 0.9 prosenttia suomalaisten maksuhäiriömerkinnöistä johtuu pelkästään pikavipeistä. Maksuhäiriömerkinnän sai vuonna 2010 noin 220 000 suomalaista.