Uudella perintälailla on vaikutusta myös moneen pikalainayhtiöön

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että kuuden pikavippiyrityksen johto omistaa myös perintätoimiston. Oman perintätoimiston avulla säästää kuluissa, sillä saataviaan itse perivä yritys saa periä maksumuistutuksesta vain viisi euroa, mutta perintätoimisto 21 tai 45 euroa.

Jatkossa oma perintätoimisto ei kuitenkaan enää tuota etua. Maaliskuussa tulee voimaan uusi perintälaki, jonka myötä korkeintaan viiden euron maksumuistutukset koskevat myös perintätoimistoja, jotka perivät samaan konserniin kuuluvien yritysten saatavia.

Perintätoimistot saavat edelleen periä korkeampia maksuja silloin, kun niiden asiakkaana on ulkopuolinen velkoja.

Samaan konserniin kuuluvat esimerkiksi pikalainapalvelu Risicum ja perintätoimisto iKassa. IKassan toimitusjohtaja Sami Similä kommentoi HS:lle, että lakimuutos merkitsee konsernille kulujen kasvamista ja tulojen pienenemistä, eikä muutos siten tunnu kovin oikeudenmukaiselta.

– Käytännössä tämä voi joissakin perintäyhtiöissä tarkoittaa sitä, että konsernin omat saatavat kannattaa ulkoistaa ja periä vain muiden saatavia, Similä sanoo.

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Holmlund (kok) perustelee uudistusta sillä, että samaan konserniin kuuluvan perintätoimiston kulut ovat pienemmät kuin ulkopuolisen.

– Kyseisessä kohdassa puututaan tapauksiin, joissa perintätoimisto ja saatavat omistava yritys kuuluvat samaan konserniin, eli käytännössä peritään omia saatavia. Tällöin perintään liittyvää selvittelytyötä on selvästi vähemmän kuin ulkopuolisella perintätoimistolla. Perintäkustannuksilla on tarkoitus kattaa työstä aiheutuvat todelliset kulut, Holmlund sanoo.

Lisäksi lailla on Holmlundin mukaan tarkoitus rajoittaa alan ylilyöntejä. Hänen mielestään laki on tasapainoinen ja ottaa huomioon sekä velkojan että velallisen oikeudet.

Perintää ja pikalainausta harjoittaa myös lahtelainen Weststar-konserni. Weststarin toimitusjohtaja Heikki Savolaisen mielestä ei ole ongelmallista, että sama yhtiö lainaa rahaa ja perii saatavia.

– Meillä on satoja ulkopuolisia asiakkaita, eli emme peri vain omia saataviamme. Toimimme luvanvaraisesti ja noudatamme lainsäädäntöä, Savolainen kommentoi.

Pikavippien myöntäminen ja perintätoiminta ovat kumpikin luvanvaraisia elinkeinoja. Perintälupa on 137 yrityksellä, pikavippejä myöntäviä luotonantajia on tällä hetkellä rekisteröity 76.

Perintälain ohella pikavippiyritysten toimintaa rajoittaa jatkossa uusi pikavippilaki, joka asettaa vipeille muun muassa korkokaton.

Hae lainaa

Muita Artikkeleita

  • Mitä tapahtuu, jos pikavippi jää maksamatta?Mitä tapahtuu, jos pikavippi jää maksamatta? Maksamatta jääneen pikavipin kulujen lisäksi tulee ensin perintälain määrämät viivästyskorot ja muistutusmaksut. Koska laki säätelee kaikkia perintäkustannuksia, ovat esimerkiksi […]
  • EkstraluottoEkstraluotto Ekstraluotto tarjoaa käyttöösi 2100 euron arvoisen luottotilin. Rahaa on mahdollista nostaa aina 10 eurosta ylöspäin oman tarpeen mukaan. Luottoa lyhennetään vain 10% avoimena olevasta […]
  • Alaikäiselle ehdollista vankeutta pikavippipetoksista ja liikennerikkomuksistaAlaikäiselle ehdollista vankeutta pikavippipetoksista ja liikennerikkomuksista Alaikäinen mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen muun muassa useista petoksista. Mies oli huijannut pikavippifirmoilta yhteensä 1770 euroa.
  • Velkaongelmat eivät johdu vipeistäVelkaongelmat eivät johdu vipeistä Vain 0.9 prosenttia suomalaisten maksuhäiriömerkinnöistä johtuu pelkästään pikavipeistä. Maksuhäiriömerkinnän sai vuonna 2010 noin 220 000 suomalaista.
  • Voita kilpailusta 100 euron ilmainen vippi joka kuukausiVoita kilpailusta 100 euron ilmainen vippi joka kuukausi Pikavippikone.fi järjestää kilpailun, jossa voi voittaa 100 euron ilmaisen vipin. Vippi on todellakin ilmainen, sillä sitä tarvitse maksaa takaisin.
  • Vertaislainat tulivat pikavippimarkkinoilleVertaislainat tulivat pikavippimarkkinoille Pikavipin tai kulutusluoton sijaan voi nykyään ottaa myös vertaislainan. Kyseessä on luotto, joka on vippiyhtiön sijaan peräisin toiselta yksityishenkilöltä eli sijoittajalta. […]
  • Pikavippiyritys Egen mainoskampanja aiheuttaa huomiotaPikavippiyritys Egen mainoskampanja aiheuttaa huomiota Pikavippejä tarjoava yritys Ege mainostaa nyt, että suosittelemalla kaverille pikavippiä, voit saada oman pikavipin ilman kuluja.Taloussanomissa ollaan kuitenkin hieman huolissaan Egen […]
  • Apua velkaongelmiinApua velkaongelmiin Erilaiset tahot tarjoavat apua talous- ja velkaongelmiin joutuneille. Tärkeä nyrkkisääntö on, että velkaongelmista on sitä helpompi selvitä, mitä aiemmin niitä lähtee selvittämään.
  • Mitä tapahtuu, jos pikavippaamista rajoitetaan?Mitä tapahtuu, jos pikavippaamista rajoitetaan? Pikavippien rajoittamista on pohdittu paljon niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Rajoituksilla halutaan suojella vippien käyttäjiä ylivelkaantumiselta.
  • Helsingissä pikavippimainokset saivat jäädäHelsingissä pikavippimainokset saivat jäädä Kouvolassa ja Tampereella on päätetty, että kaupungin omistamilla mainospaikoilla, ei pikavippejä saa mainostaa. Kuitenkaan Helsingissä pikavippien mainoskielto ei mennyt läpi