Takuusäätiö markkinoi reilumpaa pikavippiä

Pikavippejä tarjoavat yritykset elävät kasvukautta ja alalla uskotaan lainatuotteille olevan markkinoita tulevaisuudessakin. Samaan aikaan maksuhäiriöisten määrä on kasvanut jo ennätyslukemiin. Pohjoismaisessa mittakaavassa suomalaisten velkaantuminen on kuitenkin varsin maltillista, arvioi OPR-vakuuden toimitusjohtaja Petteri Kleemola. Suomessa pikavippibisneksen johtavassa asemassa oleva konserni myönsi viime vuonna yksittäisiä lainoja n. 200 000 kappaletta. Yhteensä tämä tarkoittaa yli 160 miljoonan euron lainapottia. Tässä konsernissa kasvutavoitteet ovat selkeät yrityslainoissa ja kulutusluotoissa. Nyt konsernilla on toimintaa jo viidessä eri maassa ja liikevaihdon kasvu ollut viime vuosina useiden miljoonien luokkaa. Myös Ferratumilla on takanaan kasvun vuosia. Kauppalehden katsannossa on todettu, että kymmenen suurimman pikavippiä tarjoavan yhtiön liikevaihto on ollut merkittävästi noususuhdanteista vuotta 2015 tarkasteltaessa. Kasvun on arveltu johtuvan lainan hakemisen helppoudesta sähköisiä kanavia pitkin, käytäntö on muodostunut asiakkaille jo varsin tavalliseksi toimintatavaksi. Myös OPR-ryhmä tarjoaa pikalainaa, lainan todellinen vuosikorko on 50 prosenttia.

Tulevaisuudessa uudenlainen luottotietomekanismi?

Markkinoille on tullut Takuusäätiön tarjoama pienlaina, jota säätiön toiminnanjohtaja kuvaa reilummaksi lainaksi. Tässä yhteydessä tarkoitetaan lainaa, jonka korko on kohtuullinen ja laina-aika järkevällä tasolla. Takuusäätiöllä tehdään lainanhaun yhteydessä myös kokonaistilanteen arvio asiakkaalle. Mikäli lainaa ei pystytä myöntämään, asiakkaalle suositellaan mahdollisuuksien mukaan muuta rahoitusvaihtoehtoa. Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar kertoo ihmisten maksaneen luottonsa hyvin takaisin. Pantzar kokee, että heidän tarjoamallaan lainalla asiakas pystyy toteuttamaan unelmiaan ja saamaan apua hankalaan tilanteeseensa. Takuusäätiön Pantzar toivoo muilta alan toimijoilta reiluutta lainabisnekseen. Takuusäätiön tarjoamassa lainassa lainan korko on vain 4,5 prosenttia. Myös OPR-Vakuuden Ostosraha tarjoaa pikalainaa, lainan todellinen vuosikorko on 50 prosenttia. Toiveissa olisi myös eräänlainen käänteinen luottotietoja tarkasteleva määre, eli ”positiivinen luottotieto”. Tällöin asiakkaan kaikki lainat otettaisiin huomioon, sekä se jääkö lainojen jälkeen varoja elämiseen. Tähän ehdotukseen myös Kleemolan on hyvä yhtyä.

Suomi poikkeuksellinen

Suomessa on herännyt vastustusta uuden luottotietorekisterin perustamisesta. Pantzar ei katso “positiivisen luottotiedon” kuitenkaan vaativan varsinaista rekisteriä. Valtaosassa Euroopan maista vastaava järjestely on jo käytössä, Pantzar muistuttaa. Suomi on jäänyt tässä suhteessa kehityksestä jälkeen. Takuusäätiö vastaanotti yksistään viime vuoden aikana 40 000 velkaantumiseen liittyvää yhteydenottoa, nousua edellisvuoteen tuli 50 prosenttia. Maksuhäiriömerkintöjä on tällä hetkellä ennätyksellisesti 370 000 henkilöllä ja ulosoton piirissä on vuosittain 500 000 suomalaista. Tämä kertoo paljon suomalaisten velkaongelmien laajuudesta. Lisäksi velkaongelmiin liittyvät usein kiinteästi mielenterveys- ja päihdeongelmat.

Velkaantuminen yhteiskunnallinen ongelma

Velkaantumisen kustannukset eivät lankea pelkästään velallisen maksettavaksi, vaan kuluja tulee myös veronmaksajille. Tällainen tapaus on esimerkiksi ulosottoon tulonsa menettävä velkaantunut, joka joutuu hakemaan toimeentulotukea. OPR-vakuutta edustava Kleemola haluaa kuitenkin huomauttaa, että lainaa myönnetään nykyiselläänkin hyvin pienelle prosentille. Heidän yhtiössään hylkäyspäätös tulee n.75 prosentille lainahakemuksista.

Hae lainaa

Muita Artikkeleita