Suurin osa suomalaisista hyväksyy pikavipit

Uuden tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista hyväksyvät pikavippien, eli pienten, lyhytaikaisten ja vakuudettomien lainojen tarjoamisen kuluttajille, joiden luottotiedot ovat kunnossa.

TNS Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan 72 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että jos kuluttajan luottotiedot ovat kunnossa, hänellä pitäisi olla mahdollisuus saada pientä ja lyhytaikaista lainaa ilman vakuuksia. Ainoastaan 19 prosenttia vastanneista oli joko täysin tai jokseenkin eri mieltä.

Kyselytutkimukseen vastanneista jopa 45 prosentilla on viimeisen kahden vuoden aikana tullut vastaan tilanne, jota varten on tarvinnut nopeaa rahoitusta. Sama osuus vastaajista on edellisen kahden vuoden aikana olleet tilanteessa, jossa palkka tai muut tulot eivät ole riittäneet koko kuukauden ajaksi.

64 prosenttia on lainannut 50-300 euron suuruisen summan perheenjäseneltä ja 32 prosenttia ystävältä tai tuttavalta. 11 prosenttia vastanneista ovat ottaneet lainan pikavippiyritykseltä.

Tutkimukseen vastasi yli tuhat ihmistä ja sen teetti Suomen Pienlainayhdistys Ry TNS Gallupilla. Aiemmin Pienlainayhdistys teetti Taloustutkimus Oy:lla niin kutsutun mystery shopping -tutkimuksen, jossa kartoitettiin mahdollisuuksia saada pientä ja lyhytaikaista lainaa suomalaisista pankeista. Tutkimuksessa selvitettiin lainansaantimahdollisuuksia kymmenessä eri pankkikonttorissa seitsemältä eri pankkikonsernilta.

Tutkimus toteutettiin mystery shopping -menetelmällä, jossa tutkimushaastattelijat hakivat pankeista 200 euron arvoista lainaa yllättävää ja nopeaa rahantarvetta, kuten auton huoltotarvetta tai lääkärikäyntiä varten. Yhdestäkään tutkituista pankista ei myönnetty haettua lainaa. Pankit muun muassa vaativat lainanhakijalta pysyvää asiakkuutta lainan myöntämisen perusteena.

Lisäksi pankkien lainakulut olivat niin suuria, että ne nousisivat kohtuuttoman suuriksi pieneen lainasummaan verraten. Esimerkiksi Kuopion Säästöpankissa lainan myöntämis- ja tilinhoitokustannukset olisivat olleet 150 euroa. Pienin missään tutkimuksessa mukana olleessa pankissa myönnettävä laina oli 400 euroa, mutta osassa pankeissa pienimmäksi lainasummaksi tarjottiin jopa 1000 euron suuruista lainaa.

Eräästä pankista jopa kehotettiin lainanhakijaa hakemaan autokorjaamolta lisää maksuaikaa tai pyytämään lainaa sukulaisilta. Kaikilla tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, jolloin pienluotto toimii ratkaisuna nopeaan ja pieneen lainantarpeeseen. Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtajan Kari Kuusiston mukaan lyhytaikaisten pienten lainojen saatavuus asiakkaille on turvattava jollakin tavalla. Kuusisto ehdottaa pienlainatoiminnan kieltämisen sijaan toimialan kehittämistä.

Hae lainaa

Muita Artikkeleita

  • Suurin osa pikavippialan toimijoista haluaa alalle tiukempaa valvontaaSuurin osa pikavippialan toimijoista haluaa alalle tiukempaa valvontaa Suomen Pienlainayhdistys ajaa kolmen kohdan ohjelmaa pienlaina-asiakkaan parhaaksi, jonka tarkoituksena on saada alalle tiukemmat ja selkeämmät pelisäännöt.
  • BigbankBigbank Jos tarvitset kilpailukykyisellä korolla olevaa lainarahaa, on syytä kääntyä Bigbankin puoleen. Edullisen koron lisäksi lainat saa halutessaan varmasti riittävän pitkällä maksuajalla.
  • Rahoituspalveluiden verkkomyynti kasvussaRahoituspalveluiden verkkomyynti kasvussa Rahoituspalveluiden, muun muassa pikavippien, verkkomyynti kasvoi viime vuonna 45 prosenttia verrattuna vuoteen 2011.
  • Velkaneuvonnan tarve kasvussaVelkaneuvonnan tarve kasvussa Takuu-Säätiön velkaneuvontanumeroon on tullut tänä vuonna runsaasti yhteydenottoja. Sekä pikavippi- että kulutusluottovelkojen määrä kasvaa jatkuvasti.
  • Osallistu pikavippiyritysten nettikilpailuihinOsallistu pikavippiyritysten nettikilpailuihin Pikalainayritysten tällä hetkellä käynnissä olevista arvonnoista ja kilpailuista voit voittaa esimerkiksi iPhonen tai 500 euron lahjakortin.
  • fleksiluotto 1Fleksiluotto Fleksiluotto on joustava ja edullinen vaihtoehto rahoittamaan arjen yllättävät rahanmenot. Ota joustava limiittilaina heti käyttöösi, voit nostaa rahaa pienissä erissä käyttösi mukaan. Jos […]
  • Vippivastustaja humalassa eduskunnassaVippivastustaja humalassa eduskunnassa Valtion vuoden 2012 talousarviota käsittelevä täysistunto kesti lähes 11 tuntia ja Kataja piti sen aikana useita puheenvuoroja, joista osan selkeästi päihtyneenä ja sössöttäen.
  • Velkajärjestelyhakemusten määrä kasvussaVelkajärjestelyhakemusten määrä kasvussa Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset ovat olleet kasvussa tämän vuoden aikana, ilmenee Tilastokeskuksen uusimmasta vuosineljännestiedotteesta.
  • Luottokorttimyynti kasvoi, mutta luottotappiot vähenivätLuottokorttimyynti kasvoi, mutta luottotappiot vähenivät Suomalaiset tekivät viime vuonna luottokorttiostoksia keskimäärin 45 kertaa vuodessa.
  • Suomen TililuottoSuomen Tililuotto Suomen Tililuotto antaa käyttöösi 2000 euron luottorajan. Nosta lainaa 20 - 2000 euroa silloin kun haluat, vaikka keskellä yötä.