Suurin osa pikavippialan toimijoista haluaa alalle tiukempaa valvontaa

Suomen Pienlainayhdistyksen jäsenyritykset, joiden markkinaosuus kattaa yli 76 prosenttia viime vuonna myönnetyistä pikavipeistä toivovat pikavippialalle tiukempaa valvontaa.

Suomen Pienlainayhdistys Ry:n jäsenyritysten markkinaosuus koko viime vuoden antolainauksesta oli 76,1 prosenttia, eli noin 245 miljoonaa euroa. Yhteensä viime vuoden antolainaus pikavippialalta oli 322 miljoonaa euroa, joka on 32 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Suomen Pienlainayhdistys ajaa kolmen kohdan ohjelmaa pienlaina-asiakkaan parhaaksi, jonka tarkoituksena on saada alalle tiukemmat ja selkeämmät pelisäännöt. Yhdistyksen mukaan tiukemmat säännöt korottaisivat alalle tulemisen kynnystä ja puolustaisivat kuluttajan etuja. Säännöillä ja valvonnalla halutaan muun muassa karsia epäluotettavat toimivat pois markkinoilta ja varmistaa, että alalla olevat yritykset ovat kuluttajalle luotettavia ja turvallisia.

Yksi ohjelman kohdista esittää pienlainatoiminnan saattamista Finanssivalvonnan alaisuuteen. Fiva valvoo jo nyt muun muassa pankkien, rahoastoyhtiöiden ja pörssin toimintaa. Yhdistyksen ohjelman mukaan Fivalla olisi paras asiantuntemus valvonnan tueksi ja riittävät keinot puuttua mahdollisiin epäkohtiin.

Valvonnan lisäksi yhdistys esittää Suomeenkin useimmissa Euroopan Unioinin jäsenmaissa käytössä olevaa positiivista luottorekisteriä, josta pikavippejä ja muita luottoja tarjoavat yritykset voisivat tarkistaa lainanhakijalla parhaillaan olevat muut velat ja tehdä niiden perusteella päätöksen pikavipin myöntämisestä.

Nykyinen tapa, jossa tarkistetaan ainoastaan asiakkaalle mahdollisesti kirjatut luottohäiriömerkinnät, ei ole riittävä keino selvittämään lainanhakijan maksukykyä. Maksamatta jääneen velan päätyminen oikeuskäsittelyyn ja luottohäiriömerkinnän kirjaaminen kestää niin kauan, että ylivelkaantunut asiakas ehtii ottamaan runsaasti lisää velkaa useiden kuukausien ajan, ennen kuin luotonmyöntäjät saavat tiedon hänen maksuongelmistaan. Positiivinen luottorekisteri korjaisi tämän ongelman. Pienlainayhdistys esittää, että luottorekisteristä koituvat kulut kerättäisiin luotonantajilta perittävistä käyttömaksuista.

Yhdistyksen mukaan viranomaisvalvonta suojaisi ensisijaisesti kuluttajaa, mutta toisi myös hyvän toimintaympäristön alan yrityksille. Pienlainayhdistyksen 13 jäsenyritystä ovat sitoutuneet ohjelman taakse.

Hae lainaa

Muita Artikkeleita

  • Suurin osa suomalaisista hyväksyy pikavipitSuurin osa suomalaisista hyväksyy pikavipit Uuden tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista hyväksyvät pikavippien tarjoamisen kuluttajille, joiden luottotiedot ovat kunnossa.
  • Pikavippitarjoukset paranevatPikavippitarjoukset paranevat Useat pikavippipalvelut ovat jo pitkään tarjonneet asiakkailleen ilmaisia ensilainoja. Uuden asiakkaan ei tarvitse maksaa lainastaan minkäänlaisia kuluja tai korkoja.
  • Osallistu pikavippiyritysten nettikilpailuihinOsallistu pikavippiyritysten nettikilpailuihin Pikalainayritysten tällä hetkellä käynnissä olevista arvonnoista ja kilpailuista voit voittaa esimerkiksi iPhonen tai 500 euron lahjakortin.
  • Pankkilainaa netistä?Pankkilainaa netistä? Moni hakee jo netin kautta pienempiä lainoja, kuten pikalainoja ja kulutusluottoja, mutta tulevaisuudessa netistä haetaan ehkä isot pankkilainatkin.
  • Uusi pikalainoja koskeva laki veisi satoja työpaikkojaUusi pikalainoja koskeva laki veisi satoja työpaikkoja Pikalainatoiminnan lopettaminen merkitsee työpaikkojen menetyksiä, eteenkin Turun suunnalla. Turussa sijaitsee useampi toimija ja palvelun tuottaja, jotka työllistävät paljon ihmisiä,
  • RahapalveluRahapalvelu Rahapalvelun tarjoama luottotuote on 100 – 4 000 euron suuruinen laina, joka maksetaan takaisin kerralla tai halutessa osissa 1 kuukauden – 3 vuoden aikana. Takaisin maksettavaa muodostuu […]
  • Pikavippiä saa yhä edullisemminPikavippiä saa yhä edullisemmin Pikavipin keskimääräisen lainasumman noustua tasaisesti viimeisen vuoden aikana on myös pikavippejä tarjoavien yritysten määrä noussut useilla kymmenillä.
  • fleksiluotto 1Fleksiluotto Fleksiluotto on joustava ja edullinen vaihtoehto rahoittamaan arjen yllättävät rahanmenot. Ota joustava limiittilaina heti käyttöösi, voit nostaa rahaa pienissä erissä käyttösi mukaan. Jos […]
  • LuottorahaLuottoraha Luottoraha tarjoaa 100 - 2000 euron luottoja. Voit nostaa lisälainaa käyttöösi tarpeen mukaan, kunhan luottorajasi ei ylity. Ikäraja 20 vuotta.
  • Pikalainayritykset toivovat itselleen tiukempaa valvontaaPikalainayritykset toivovat itselleen tiukempaa valvontaa Pikalainatoiminnan rajoituksesta puhutaan paljon julkisuudessa, mutta myös pikalainayritykset toivovat alalle tiukempaa valvontaa.