Sosiaalinen luotto voi olla vähävaraiselle sopiva lainavaihtoehto

Laki sosiaalisesta luototuksesta säädettiin jo kymmenisen vuotta sitten, mutta kovin yleinen tai tunnettu ei sosiaalinen luotto vielä ole. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sosiaalista luottoa tarjoaa tällä hetkellä noin kaksikymmentä kuntaa.

Velkaongelmien vähentämiseksi sosiaalista luototusta on tarkoitus kehittää ja lisätä, ja sosiaalisen luoton kehittäminen sisältyy myös hallitusohjelmaan.

Siinä missä pikavippien tarkoituksena on tehdä kannattavaa liiketoimintaa, sosiaalisen luoton tavoitteet ovat nimensä mukaisesti sosiaalisia. Sosiaalinen luotto on edullista lainaa, sillä lainasta saa periä korkoina ainoastaan Suomen Pankin voimassaolevan viitekoron mukaisen koron. Tämän koron suuruus on tällä hetkellä yksi prosentti. Muita maksuja luotosta ei saa periä.

Pikavippiä voi saada jokseenkin kuka tahansa suomalainen, joka on täysi-ikäinen ja luottokelpoinen, ja rahat voi saada tilille alle vartissa. Sosiaalisen luoton hakemusprosessi on pitempi ja mutkikkaampi, sillä luotto myönnetään vain tarkat kriteerit täyttäville henkilöille.

Pikavippiä hakiessa rahan tarpeen syytä ei kysellä, mutta sosiaalisen luoton kohdalla syy on ilmoitettava. Lainan tarpeen syy vaikuttaa luottopäätökseen. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan perusteltuja syitä ovat esimerkiksi velkakierteen katkaiseminen, asumisen turvaaminen ja työllistymisen tai kuntoutumisen edistäminen.

Esimerkkejä sosiaalisen luoton käyttötarkoituksista ovat esimerkiksi vuokravakuuden maksu ja järjestelylaina, jolla voi maksaa pois kalliimmat luotot.

Luoton myöntämisen kriteerit vaihtelevat jonkin verran kunnittain. Yhteistä kaikille on, että hakijan tulee olla pienituloinen tai vähävarainen, mutta hänen on kuitenkin pystyttävä selviytymään luoton takaisinmaksusta.

Ennen sosiaalisen luoton myöntämistä selvitetään hakijan mahdollisuus saada vaadittava rahasumma muilla keinoin. Ensisijaisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi toimeentulotuki, pankkilaina, säästäminen tai omaisuuden myynti.

Sosiaalisen luoton avulla voi saada suuriakin lainasummia, joten kyse ei ole mistään viidenkympin vipeistä. Esimerkiksi Helsingissä luottoa voi saada 500 – 15 000 euroa, Oulussa minimisumma on 200 euroa.

Vaikka sosiaalinen luotto on edullista lainaa, se on maksettava takaisin siinä missä pikavippikin. Myös maksuajat vaihtelevat kunnittain. Helsingissä maksuaika voi luottosumman suuruudesta riippuen olla korkeintaan 5 – 7 vuotta, Oulussa viisi vuotta.

Lisätietoja sosiaalisesta luotosta saa kunnan sosiaalivirastosta.

Hae lainaa

Muita Artikkeleita

  • Tienaa 10 euroa itsellesi ja ilmainen 50 euron laina kaverillesiTienaa 10 euroa itsellesi ja ilmainen 50 euron laina kaverillesi Pikalainapalvelu Ferratum on aloittanut kampanjan, jolla voit tienata rahaa kutsumalla kavereitasi käyttämään palvelua.
  • Creditstar arpoo ilmaisia vippejäCreditstar arpoo ilmaisia vippejä Pikalainapalvelu Creditstar arpoo ilmaisia pikavippejä. Joka päivä yksi pikavipin ottanut voittaa ilmaisen vipin, eli vapautuu lainan korkojen maksamisesta.
  • Suomen Pienlainayhdistyksen toiminta loppuuSuomen Pienlainayhdistyksen toiminta loppuu Pikavippiyritysten etujärjestö Suomen Pienlainayhdistys ilmoittaa lopettavansa toimintansa kesäkuussa. Yhdistys kertoi asiasta viime viikolla tiedotteessaan.
  • Onko sosiaalisesta luotosta apua, jos pikavippitoiminta kielletään? Onko sosiaalisesta luotosta apua, jos pikavippitoiminta kielletään? Sosiaalinen luoto on tarkoitettu vähävaraisille kuntalaisille, joilla ei ole mahdollisuuksia saada kohtuuhintaista lainaa muualta, esimerkiksi luottohäiriömerkinnän vuoksi. Sosiaalista […]
  • fleksiluotto 1Fleksiluotto Fleksiluotto on joustava ja edullinen vaihtoehto rahoittamaan arjen yllättävät rahanmenot. Ota joustava limiittilaina heti käyttöösi, voit nostaa rahaa pienissä erissä käyttösi mukaan. Jos […]
  • Vertaislainasta vaihtoehto pikavipille?Vertaislainasta vaihtoehto pikavipille? Vertaislainapalvelut lupaavat tuottoa sijoittajille ja edullista rahaa lainaajille.
  • FerratumFerratum Ferratum-lainapalvelusta saat joustavaa luottoa. Ferratum tarjoaa 2000 euron luottorajan, joka sopii moniin käyttötarkoituksiin.
  • Ylivelkaantuminen johtuu huonosta taloudenhallinnastaYlivelkaantuminen johtuu huonosta taloudenhallinnasta Harvemmin talouttansa hallitseva henkilö joutuu velkakierteeseen, ei edes pikavippiä ottamalla. Asia onkin täysin eri, kun henkilöllä on vaikeuksia hallita talouttaan.
  • 24-vippi24-vippi Turkulaiselta 24-vipiltä voit saada pikalainaa korkeintaan 600 euroa. Maksuaikaa voit saada enintään kuukauden. 24-vipin ylläpitäjä on Vermiculus Oy, joka on hyväksytty Etelä-Suomen […]
  • credigo 2Credigo Credigo tarjoaa luotettavaa ja edullista lainaa asiakkailleen. Lainoissa ei ole piilokuja eikä mitään kuukausi-, tai vuosimaksuja. Lainaa lyhennetään kuukausittain koko laina-ajan samalla […]