Pikavippilain vaikutus voi jäädä vähäiseksi

Pikavippejä karsineen kuluttajansuojalain muutoksen vaikutus voi jäädä arvioitua vähäisemmäksi, uskoo Helsingin johtava talous- ja velkaneuvoja Erkki Leistén.

Leistén kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että velkaneuvonnan asiakkaille pikavipit ovat yleensä olleet vain viimeinen yritys pelastaa epätoivoinen velkatilanne. Ennen pikavippejä on otettu pitkä lista erilaisia kulutusluottoja.

Leisténin mukaan ihmisillä on nykyään hyvät mahdollisuudet hankkia tavaraa luotolla, vaikka rahaa ei olisi tai pikavippejä ei otettaisi. Kauppaketjuilla on luottorajallisia kanta-asiakaskortteja ja verkkokaupoissa on käytössä monenlaisia maksujärjestelmiä. Tavaraa voi ostaa kännykälläkin.

Velkaneuvonnan asiakkaiden keskimääräiset velkamäärät ovat Leisténin mukaan kasvussa.

Kuluttajansuojalain muutoksen tavoitteena oli ennen kaikkea ylivelkaantumisen vähentäminen.

Suomen Asiakastieto kertoi heinäkuun alussa tiedotteessaan, että maksuhäiriömerkintöjen määrä on vuodessa kasvanut lähes viidellä prosentilla. Maksuhäiriömerkintöjä on nyt 356 100 henkilöllä eli 8,2 prosentilla täysi-ikäisistä suomalaisista.

Jos ylivelkaantuminen, maksuvaikeudet ja työttömyys jatkavat edelleen kasvuaan, maksuhäiriöiden määrä on vaarassa nousta kaikkien aikojen ennätyslukemiin vielä tämän vuoden aikana. Toistaiseksi eniten maksuhäiriömerkintöjä nähtiin vuonna 1997, jolloin merkintä oli 368 000 suomalaisella.

Suomen Asiakastiedon mukaan suuri osa uusista maksuhäiriömerkinnöistä johtuu maksamattomista kuluttajaluotoista, kuten tili- ja kertaluotoista sekä pikavipeistä. Kuluttajaluotoista aiheutuneiden merkintöjen määrä kasvoi viime vuodesta noin 13 prosenttia.

Hae lainaa

Muita Artikkeleita

  • Velkaneuvonnan tarve kasvussaVelkaneuvonnan tarve kasvussa Takuu-Säätiön velkaneuvontanumeroon on tullut tänä vuonna runsaasti yhteydenottoja. Sekä pikavippi- että kulutusluottovelkojen määrä kasvaa jatkuvasti.
  • Pikalainojen määrä kasvoi voimakkaastiPikalainojen määrä kasvoi voimakkaasti Kotitalouksien pikalainojen määrä on noussut voimakkaasti kuluneen vuoden aikana. Kokonaisuudessaan kotitalouksien lainojen määrä on kasvanut maltillisemmin.
  • Maksuhäiriöt lisääntyvät huolestuttavasti etenkin nuorilla aikuisillaMaksuhäiriöt lisääntyvät huolestuttavasti etenkin nuorilla aikuisilla Maksuhäiriöiden määrä on huolestuttavassa kasvussa. Yksi syy on asenneilmaston muutos ja se, että velkaa saa nykyään helposti.
  • LuottopalveluLuottopalvelu Jos olet pitänyt Credit24:stä lainantarjoajana, tulet suorastaan rakastamaan uutta Luottopalvelua! Luottopalvelu on uusinta uutta kulutusluottomarkkinoilla ja Luottopalvelun tarjoama 100 – […]
  • Yhä useampi velkaantuu pikavippien ja kulutusluottojen takiaYhä useampi velkaantuu pikavippien ja kulutusluottojen takia Yhä useampi velkaantuu otettuaan lainaa ilman vakuuksia, eli pikavippejä tai kulutusluottoja – velkomisjuttujen määrä kasvoi käräjäoikeuksissa viime vuonna yli 20 000 kappaleella.
  • RahapalveluRahapalvelu Rahapalvelun tarjoama luottotuote on 100 – 4 000 euron suuruinen laina, joka maksetaan takaisin kerralla tai halutessa osissa 1 kuukauden – 3 vuoden aikana. Takaisin maksettavaa muodostuu […]
  • Vertaislainat saivat sijoittajat innostumaanVertaislainat saivat sijoittajat innostumaan Kun Suomessa asetettiin pikavipeille korkokatto muutama vuosi sitten, alkoivat vertaislainamarkkinat kasvaa. Vertaislainat ovat nousseet kilpailijoiksi paitsi pikavipeille, myös pankkien […]
  • Takuusäätiö markkinoi reilumpaa pikavippiäTakuusäätiö markkinoi reilumpaa pikavippiä Markkinoille on tullut Takuusäätiön tarjoama pienlaina, jota säätiön toiminnanjohtaja kuvaa reilummaksi lainaksi. Tässä yhteydessä tarkoitetaan lainaa, jonka korko on kohtuullinen ja […]
  • Nainen syyllistyi mm. petokseen ottamalla pikavippiä toisten nimiinNainen syyllistyi mm. petokseen ottamalla pikavippiä toisten nimiin Etelä-Pohjanmaan poliisilaitoksen selvittäneen laajan petoskokonaisuuden, jossa 30-vuotias nainen sai huijatuksi toisten ihmisten henkilötiedoilla 40 000 euron edestä postimyyntituotteita […]
  • Creditstar arpoo ilmaisia vippejäCreditstar arpoo ilmaisia vippejä Pikalainapalvelu Creditstar arpoo ilmaisia pikavippejä. Joka päivä yksi pikavipin ottanut voittaa ilmaisen vipin, eli vapautuu lainan korkojen maksamisesta.