Pikavippi olisi monelle vasta viimeinen vaihtoehto

Jos elintaso olisi vaarassa laskea, kolme prosenttia suomalaisista voisi paikata tilannetta pikavipillä, kertoo Handelsbankenin selvitys. Pikavippiä hieman suositumpia ratkaisuja olisivat pankista tai kavereilta lainaaminen, mutta yleisesti ottaen laina ei tutkimuksen mukaan ole suomalaisten mielestä kovin toivottava vastaus talousongelmiin. Mieluiten suomalaiset pitäisivät elintasonsa tasapainossa säästämällä, myymällä omaisuuttaan tai etsimällä toisen työn nykyisen rinnalle.

Handelsbankenin tutkimuksessa kysyttiin 1037 suomalaiselta heidän mielipiteitään elintasosta ja säästämisestä. Suomalaisilta kysyttiin, paljonko he käyttävät rahaa asumiseen, ruokaan, vaatteisiin, lehtitilauksiin, lomamatkoihin, harrastuksiin, kodinhankintoihin, ravintolakäynteihin, kännykkään ja laajakaistayhteyksiin ja mistä he olisivat valmiita tarvittaessa tinkimään. Lisäksi kysyttiin tulotason vaikutusta onnellisuuteen.

Haastavasta taloustilanteesta huolimatta haastatelluista 40 prosenttia kertoi tulevansa toimeen vähintään mukavasti ja 78 prosenttia melko mukavasti tai ainakin pärjäävänsä, jos kuluttaa harkiten. Vastanneista 78 prosenttia omisti auton ja 65 prosenttia asunnon. Kesämökin omisti 22 prosenttia.

Tutkimuksessa selvisi myös, että kännykkä ja nettiyhteys ovat suomalaisille nykyään varsin tärkeitä. Jos jostakin pitäisi tulotason heikkenemisen vuoksi luopua, vain kahdeksan prosenttia luopuisi kännykästä ja laajakaistasta. Tiukan paikan tullen suomalaiset luopuisivat mieluummin jopa autostaan.

Kännykkä on melkein yhtä tärkeä kuin ruoka ja asunto, sillä kolme prosenttia voisi luopua asunnosta ja viisi prosenttia ruuasta.

Mieluiten suomalaiset karsisivat ravintolakäynneistä ja lehtitilauksista, sillä niistä olisi tarpeen tullen valmis luopumaan kolme neljäsosaa vastanneista. Lisäksi 64 prosenttia voisi luopua lomamatkoista. Noin kolmannes vastaajista tosin kertoi, ettei käytä lainkaan rahaa lomamatkoihin, ravintolakäynteihin tai lehtien tilauksiin.

74 prosenttia vastanneista katsoi, että elintasolla on vaikutusta onnellisuuteen. Tavallista useammin varallisuuden näkivät onnellisuuden edellytykseksi ne vastaajat, jotka joutuvat tinkimään lähes kaikesta. Vain neljäsosa vastasi, ettei elintasolla ole juuri merkitystä onnellisuuden kannalta. Kolmannes taas arvioi, että vaikutusta on paljon tai erittäin paljon.

– Ennakointi ja pitkäjänteisyys ovat avainsanoja oman talouden hoidossa, kertoo Handelsbankenin Suomen toimintojen johtaja Nina Arkilahti.

Arkilahti neuvoo, että oma taloustilanne kannattaa mitoittaa siten, että esimerkiksi lainanlyhennyksistä selviää myös huonompina hetkinä. Vastoinkäymisiin voi mahdollisuuksien mukaan varautua esimerkiksi vararahastoa säästämällä. Arkilahti suositteleekin rahastosäästämistä.

– Säästämistä kannattaisi harrastaa myös velan lyhentämisen ohella, sillä pienoinen puskuri pehmentää ikäviä yllätyksiä, Arkilahti sanoo.

Hae lainaa

Muita Artikkeleita

  • RahoituslaitosRahoituslaitos Rahoituslaitos hakee sinulle parhaan lainatarjouksen haluamallesi lainasummalle. Voit hakea Rahoituslaitoksen avulla lainaa 100 eurosta jopa 15 000 euron luottoihin saakka.
  • Vippipalvelu vertaili – pikavippi pankin kulutusluottoa edullisempiVippipalvelu vertaili – pikavippi pankin kulutusluottoa edullisempi Pikavippipalvelu vertaili pikavippien ja pankkien kulutusluottojen kulut ja korot. Yllättäen pienehköjä luottoja ottaessa pikavippi tulee pankin kulutusluottoa selvästi edullisemaksi. […]
  • Pikavippiyhtiöt hakevat sijoittajia, lupaavat reilua tuottoaPikavippiyhtiöt hakevat sijoittajia, lupaavat reilua tuottoa Kulutusluotto- ja pikalainayhtiöt ovat päättäneet tähdätä nyt sijoitusmarkkinoille. Pankkien tarjotessa vain prosentin määräaikaistalletuskorkoja, houkuttelee pikavippien 7-8 prosentin […]
  • Pikavippiä saa yhä edullisemminPikavippiä saa yhä edullisemmin Pikavipin keskimääräisen lainasumman noustua tasaisesti viimeisen vuoden aikana on myös pikavippejä tarjoavien yritysten määrä noussut useilla kymmenillä.
  • Vippiyritysten luotonantajarekisteriVippiyritysten luotonantajarekisteri Pikavippiyritysten rekisteröitymisen siirtymäaika loppui toukokuun lopulla. Nyt kaikkien pikalainatoimintaa harjoittavien yritysten on kuuluttava rekisteriin.
  • CredentoCredento Credento tarjoaa suomalaisille mahdollisuuden hakea maksimissaan 5000 euron kulutusluotto. Pienin Credenton tarjoama lainasumma on 1000 euroa.
  • Pikavippien kysyntä nousi vuoden toisella neljännekselläPikavippien kysyntä nousi vuoden toisella neljänneksellä Pikavipit ovat saaneet paljon julkisuutta vaikkakin huonossa valossa, se ei välttämättä ole ollut huono asia, sillä pikavippien kysyntä on nimittäin ollut huhti-kesäkuuun aikana kasvussa.
  • Pikalainojen määrä kasvoi voimakkaastiPikalainojen määrä kasvoi voimakkaasti Kotitalouksien pikalainojen määrä on noussut voimakkaasti kuluneen vuoden aikana. Kokonaisuudessaan kotitalouksien lainojen määrä on kasvanut maltillisemmin.
  • Pikavippiasiat lisääntyneet hurjasti käräjäoikeuksissaPikavippiasiat lisääntyneet hurjasti käräjäoikeuksissa Riidattoman velkomusasian taustalla on yhä useammin maksamaton pikavippi, kertoo Yle.
  • rahalaitos 1Rahalaitos Rahalaitos on suosittu lainaojen kilpailutuspalvelu. Jos etsit edullista lainaa 500 - 40 000 euron haarukasta, on Rahalaitos hyvä valinta. Myös nykyisten lainojen yhdistäminen yhdeksi […]