Maksuhäiriömerkinnät lisääntyneet neljänneksellä

Kesäkuuhun mennessä suomalaisille on kertynyt jo miljoona maksuhäiriömerkintää. Viime vuoteen verrattuna kasvua on kertynyt jopa neljänneksen. Myös yrityssaatavien perintä on ollut kasvussa.

Maksuhäiriömerkintöjä kirjattiin tammi-kesäkuun aikana yhteensä 200 000 suomalaiselle, mikä on ennätyksellinen määrä. Tämä siis meinaa myös, että maksuhäiriötä saaneiden henkilöidenkin joukko on kasvanut 17 prosentilla.

Kasvaneisiin maksuhäirintöihin on osasyynä ulosottojen esteet sekä velkomustuomioiden lisääntynyt määrä. Osa henkilöistä sai myös merkinnän pitkään yhtäjaksoisesti jatkuneesta ulosottoperinnästä, joka on otettu käyttöön huhtikuussa 2012.

Suomen Asiakastietorekisterissä on nyt yhteensä 340 000 henkilön tiedot, mikä on 12 500 henkilö enemmän, entä vuoden vaihteessa.

Maksuhäiriöriski vaihtelee kuitenkin paljon ympäri Suomea, osassa alueista on paljonkin häiriömerkintöjä ja toisissa osissa merkintöjä on varsin vähän. Oman alueesi tilanteen sekä omat luottotiedot voit tarkistaa omatieto –palvelusta.

Myös yrityksille tulleet maksuhäirinnät ovat lievässä kasvussa. Uusia maksuhäiriömerkintöjä kirjattiin ensimmäisen puolen vuoden aikana 26 000 yritykselle, mikä on 9 prosenttia viime vuotta enemmän. Yhteensä voimassa olevia maksuhäiriömerkintöjä on noin 51 000 yrityksellä.

Suomen Asiakastieto Oy:n liiketoiminnan kehityspäällikkö Jouni Muhonen kertoo maksuhäiriöiden kerääntyvän helposti samoille henkilöille. Hän toivoo, että Suomeenkin voitaisiin saada ns. positiivinen luottorekisteri joka helpottaisi luottojen myöntäjiä luottopäätöksen teossa, sillä luotonantajalla on lain mukaan velvollisuus tarkistaa luotonhakijan maksukyky. Muhonen painottaa myös talouskasvatuksen ja –neuvonnan tärkeyttä.

Aiheesta lisää Talouselämä –verkkosivulla.

Hae lainaa

Muita Artikkeleita

  • Joko uusi laki vähentää pikavippiyrityksiä?Joko uusi laki vähentää pikavippiyrityksiä? Tämän vuoden aikana jo 12 pikalainayritystä on lopettanut toimintansa. Se on paljon, sillä koko viime vuonna lopettajia oli neljä.
  • Velkaongelmat eivät johdu vipeistäVelkaongelmat eivät johdu vipeistä Vain 0.9 prosenttia suomalaisten maksuhäiriömerkinnöistä johtuu pelkästään pikavipeistä. Maksuhäiriömerkinnän sai vuonna 2010 noin 220 000 suomalaista.
  • Takuusäätiö markkinoi reilumpaa pikavippiäTakuusäätiö markkinoi reilumpaa pikavippiä Markkinoille on tullut Takuusäätiön tarjoama pienlaina, jota säätiön toiminnanjohtaja kuvaa reilummaksi lainaksi. Tässä yhteydessä tarkoitetaan lainaa, jonka korko on kohtuullinen ja […]
  • Suomen heikko taloustilanne lisää ylivelkaantumistaSuomen heikko taloustilanne lisää ylivelkaantumista Moni tarvitsee velkaneuvontaa, kun työpaikka katoaa, mutta lainat ja velat pitäisi kyetä maksamaan siitä huolimatta.
  • Risicum avasi ovensa uudelleenRisicum avasi ovensa uudelleen Entinen pikavippisivusto Risicum on jälleen toiminnassa. Viime joulukuusta alkaen yhtiö on jälleen tarjonnut kulutusluottoja, ja nyt valikoimassa on myös joustoluotto.DFC Nordicin […]
  • 24-vippi24-vippi Turkulaiselta 24-vipiltä voit saada pikalainaa korkeintaan 600 euroa. Maksuaikaa voit saada enintään kuukauden. 24-vipin ylläpitäjä on Vermiculus Oy, joka on hyväksytty Etelä-Suomen […]
  • CashbuddyCashbuddy Cashbuddy tarjoaa käyttöösi 1000, 2000 tai 3000 euron lainan. Lainan käsittely on automaattista, joten luottopäätös tulee käytännössä välittömästi kun hakemuksen lähetät. Hae nyt sopiva […]
  • Pikavippiyritys Egen mainoskampanja aiheuttaa huomiotaPikavippiyritys Egen mainoskampanja aiheuttaa huomiota Pikavippejä tarjoava yritys Ege mainostaa nyt, että suosittelemalla kaverille pikavippiä, voit saada oman pikavipin ilman kuluja.Taloussanomissa ollaan kuitenkin hieman huolissaan Egen […]
  • LuottorahaLuottoraha Luottoraha tarjoaa 100 - 2000 euron luottoja. Voit nostaa lisälainaa käyttöösi tarpeen mukaan, kunhan luottorajasi ei ylity. Ikäraja 20 vuotta.
  • Myös Kajaanissa halutaan keiltää pikavippien mainontaMyös Kajaanissa halutaan keiltää pikavippien mainonta Useat kaupungit ovat kieltäneet pikavippien mainostamisen kaupungin omistamilla mainospaikoilla. Tähän mennessä pikavippien mainostamisen on kieltänyt muun muassa Tampere, Kouvola sekä Hamina.