Kulutusluottoja 143 kertaa vippejä enemmän

Pankit eivät ole innostuneet ajatuksesta, että heidän pitäisi tuoda markkinoille vipit korvaava, pieni ja lyhytaikainen lainavaihtoehto. Pankkien tarjoamien kulutusluottojen kanta on kuitenkin niin suuri, että pikavippien osuus siitä on vain murto-osa.

Tarkalleen ottaen kulutusluottojen suhde on 143-1. Käytännössä suomalaisilla kotitalouksilla on siis pankkien tarjoamia kulutusluottoja noin 143 kertaa enemmän kuin pieniä pikavippejä.

Suomen Pankki julkaisi loppuvuodesta kuukausitilaston, jonka mukaan suomalaisilla kotitalouksilla oli kulutusluottoja 12 890 miljoonan euron edestä. Pikavippien luottokanta ei ollut syyskuun lopulla kuin murto-osa tästä, noin 90 miljoonaa euroa. Kulutusluottojen kanta on noin tuplaantunut verrattuna vuoteen 2003.

Kulutusluottojen keskimääräinen korko on tänä päivän hieman alle viisi prosenttia. Vuoden 2008 loppupuolella keskiarvo oli huipussaan, jolloin se oli jopa yli kahdeksan prosenttia.

Ainakin keskikorolla mitattuna kulutusluotot ovat pankeille jopa asuntolainoja tuottoisampi lainamuoto. Kulutusluottojen käyttäminen on kuitenkin trendinomaisesti hiipunut vuosien saatossa, joten aivan entisenlainen kultakaivos ei kulutusluottobisnes enää kuitenkaan ole.

Asiasta uutisoi Talouselämä

Hae lainaa

Muita Artikkeleita