Kuluttajariitalautakunta selvitti vipistä perittyjä kuluja

Kuluttajariitalautakunta on selvittänyt tapausta jossa asiakas koki, että pikavipistä perittiin liikaa korkoa.

Luottoyhtiö ja kuluttaja olivat tehneet sopimuksen pikavipistä jonka laina-ajaksi oli määritelty 28 vuorokautta. Luoton määrä oli 300 euroa, ja luottoyhtiö halusi periä kuluttajalta sopimuksen mukaisesti kuluja lainasta 267,75 euroa.

Kuluttajariitalautakunnan täysistunnossa todettiin, että kulut olivat lainalle kohtuuttoman suuret ja että suuria luottokustannuksia voidaan sovitella kuluttajasuojalaissa säädetyin edellytyksin. Kun kuluttajariitalautakunta arvioi kohtuuttomuutta, otetaan huomioon sopimuksen koko sisältö, osapuolten asema sekä olosuhteet jotka olivat sopimuksen tekohetkellä.

Pikalainan todelliseksi vuosikoroksi määräytyi sopimuksen mukaan yli 1000 prosenttia. Korko on huomattavasti suurempi, entä esimerkiksi luottokorttiluotoissa tai postimyyntien myöntämissä luotoissa. Toisaalta pienissä ja lyhytaikaisissa luotoissa myös kustannukset luottoyhtiöille ovat suuremmat, kuin pitkäaikaisissa luotoissa. Tämän vuoksi koron kohtuuttomuutta ei voida perustella ainoastaan todellisen vuosikoron perusteella.

Pikalainat voivat periä tavanomaista suurempia kuluja ja korkoja, sillä luoton riskit ovat luotonantajalle suuremmat. Tässä tapauksessa kuitenkin kuluttajariitalautakunta piti perittyjä kuluja kohtuuttomina. Kuluttajariitalautakunta laski kulut 75 euroon.

Kuluttaja oli ottanut esimerkiksi kaksi muuta pikavippejä myöntävää yritystä, jotka perivät 300 euron suuruisesta vipistä 30 vuorokauden laina-ajalla 75 euroa kuluja. Korkeita kuluja perinyt pikaluottoyhtiö ei kiistänyt kuluttajan väitteitä, etteikö muilla yrityksillä olisi matalammat kulut. Sovittelussa ei kuitenkaan ollut mitään merkitystä sillä, että kuluttaja oli saanut lainaehdot sähköpostiinsa, sekä hänen olisi pitänyt olla tietoinen lainan kuluista, sillä hän oli ennestään jo pikaluottoyhtiön asiakas.

Hallitus on antanut esityksen kuluttajasuojalain muuttamiseksi niin, että pikavipeille olisi korkokatto. Todellinen vuosikorko saisi esityksen mukaan olla 51%.

Hae lainaa

Muita Artikkeleita

  • FerratumFerratum Ferratum-lainapalvelusta saat joustavaa luottoa. Ferratum tarjoaa 2000 euron luottorajan, joka sopii moniin käyttötarkoituksiin.
  • Veronpalautuksen voi jälleen hakea ennakkoon lainanaVeronpalautuksen voi jälleen hakea ennakkoon lainana Veronpalautuksen saa jälleen ennakkoon, kun palvelu VeronpalautusNYT on avannut jälleen sivunsa. Veronpalautuksen voi hakea ennakkoon, mikäli veronpalautusta on tulossa vähintään 300 euroa.
  • Takuu-Säätiö: Velalliset saavat kymmeniä päällekkäisiä velkojaTakuu-Säätiö: Velalliset saavat kymmeniä päällekkäisiä velkoja Takuu-Säätiön mukaan etenkin pikavipit lisäävät velallisten velkojen lukumäärää. Yhdellä Takuu-Säätiön lainatakauksen hakijalla voi olla jopa 60 eri velkaa.
  • Maksuhäiriömerkinnät lisääntyneet neljänneksellä Maksuhäiriömerkinnät lisääntyneet neljänneksellä Kesäkuuhun mennessä suomalaisille on kertynyt jo miljoona maksuhäiriömerkintää. Viime vuoteen verrattuna kasvua on kertynyt jopa neljänneksen. Myös yrityssaatavien perintä on ollut kasvussa.
  • Veronpalautus nytVeronpalautus nyt Veronpalautus nyt on palvelu, jonka kautta voit hakea veronpalautuksesi ennakkoon. Palvelu on tarkoitettu vähintään 24-vuotiaille yksityishenkilöille, jotka saavat palautusta vähintään 300 […]
  • OK Moneylta ja Risicumilta 1000 euron ensilainatOK Moneylta ja Risicumilta 1000 euron ensilainat OK Money ja Risicum tarjoavat markkinoiden suurimmat ensilainat, sillä molemmista palveluista uudet asiakkaat saavat nyt jopa 1000 euron suuruiset ensilainat
  • RisicumRisicum Risicum uudistui täysin ja tarjoaa nyt 500-1000 euron suuruisia pitkiä kulutusluottoja sekä jopa 5000€ suuruista luottotiliä. Tutustu uuteen palveluun nyt.
  • Pikavippitoimija vastaa lakialoitteeseen koko sivun mainoksellaPikavippitoimija vastaa lakialoitteeseen koko sivun mainoksella Pikavippiyhtiö vastaa pikalainojen kieltämistä ajavaan lakialoitteeseen näyttävällä kampanjalla. Yhtiö on ostanut Helsingin Sanomista koko sivun ilmoitustilan.
  • Kuluttajat haluavat yhä suurempia pikavippejäKuluttajat haluavat yhä suurempia pikavippejä Pikavippien suosion kasvaessa myös pikavippien lainasummat kasvavat. Lainanhakijat tarvitsevat yhä suurempia lainoja muutamien kymppien pikavippien sijaan.
  • Mistä lainaa jos pikavipit kielletään?Mistä lainaa jos pikavipit kielletään? Mitä jää jäljelle, jos pikavipit kielletään? Suunniteltujen rajoitusten piiriin kuuluvat ainoastaan alle 1000 euron pikavipit, joten suuremmat kulutusluotot jäävät edelleen […]