Kuluttaja-asiamies päivitti pikavippien mainontaa koskevat ohjeet

Kuluttaja-asiamies päivitti kesäkuussa linjauksensa, joka koskee kuluttajaluottojen markkinointia. Päivitystä tarvittiin, koska pikavippejä ja muita pieniä kulutusluottoja koskevat lait uudistuivat kesäkuun alussa.

Linjaus koskee etenkin painettuja mainoksia, joissa luottoa tarjotaan ostosten rahoittamiseksi, mutta perusperiaatteet koskevat kaikkea kuluttajaluottojen markkinointia.

Jo aikaisemmin kuluttaja-asiamies on linjannut, että on hyvän luotonantotavan vastaista markkinoida lainaa tai pikavippiä huolettomana ja riskittömänä ratkaisuna talousvaikeuksiin. Myöskään lainan saamisen nopeutta ei saa korostaa sellaisella tavalla, joka houkuttaa velkaantumaan harkitsemattomasti.

Tuttua on myös se, että mainoksessa on kerrottava todellinen vuosikorko, mikäli lainan korko tai muu hintatieto on ilmoitettu. Todellisen vuosikoron lisäksi on kerrottava muun muassa luottokustannusten määrä ja luoton kesto. Useat pikavippiyritykset ovat saaneet kuluttaja-asiamieheltä huomautuksen mainosten puuttuvista tai liian pienellä fontilla ilmoitetuista tiedoista.

Osa lainojen markkinointikeinoista on kielletty kokonaan, jos niitä käytetään mainonnassa hallitsevasti. Luottoja ei saa mainostaa pääasiallisesti esimerkiksi arpajaisten tai kylkiäisten avulla. Kuluttaja-asiamiehen linjauksen mukaan ostoksista ei myöskään saa antaa alennusta pelkästään luotolla maksaville asiakkaille, sillä alennus houkuttelisi maksamaan luotolla.

Alaikäisille luottoja ei saa mainostaa lainkaan, ja myös nuorille aikuisille luottoja tulee markkinoida asiallisesti ja maltillisesti. Luottoja ei saa mainostaa esimerkiksi mielikuvilla tietynlaisesta nuorten elämäntyylistä. Perusteluina on, että nuoret aikuiset vasta opettelevat oman taloutensa hallintaa.

Luottomuodon on käytävä mainoksesta ilmi selvästi. Jatkuva luotto ei saa sekoittua kertaluottoon. Korttiluotossa tai jatkuvassa luotossa asiakas sitoutuu pitkäaikaiseen luottosuhteeseen, mikä on kerrottava jo mainoksessa.

Kuluttaja-asiamiehen linjauksessa käsitellään myös luotonannon vastuullisuutta ja hyvää luotonantotapaa. Nykyään vaaditaan, että luotonantajan on arvioitava kuluttajan luottokelpoisuus kohtuullisin toimenpitein. Luottokelpoisuus tulee arvioida muun muassa kuluttajan tulojen, menojen, velkojen ja varallisuuden perusteella. Kuluttaja-asiamiehen mukaan tulojen varmistamiseksi ei riitä, että kuluttajaa pyydetään nettihakemuksessa laittamaan rasti ruutuun, vaan asiakasta on pyydettävä toimittamaan esimerkiksi palkkatodistus.

Maksullisia tekstiviestejä ei enää toukokuun jälkeen ole saanut käyttää luotonannossa tai luottojen markkinoinnissa. Kielto koskee myös multimediaviestejä. Esimerkiksi tekstiviestillä haetusta pikavipistä ei siis saa enää periä maksuja.

Lue Kilpailu- ja kuluttajaviraston Kuluttajaluotto tavaroiden ja palveluiden markkinoinnissa -linjaus (pdf).

Hae lainaa

Muita Artikkeleita

  • Voita kilpailusta 100 euron ilmainen vippi joka kuukausiVoita kilpailusta 100 euron ilmainen vippi joka kuukausi Pikavippikone.fi järjestää kilpailun, jossa voi voittaa 100 euron ilmaisen vipin. Vippi on todellakin ilmainen, sillä sitä tarvitse maksaa takaisin.
  • EkstraluottoEkstraluotto Ekstraluotto tarjoaa käyttöösi 2100 euron arvoisen luottotilin. Rahaa on mahdollista nostaa aina 10 eurosta ylöspäin oman tarpeen mukaan. Luottoa lyhennetään vain 10% avoimena olevasta […]
  • Fellow FinanceFellow Finance Fellow Financelta saat nopeasti rahaa käyttöösi. Lainarahaa on mahdollista saada 500 – 15 000 euroa ja maksuaikaa oman valinnan mukaan 24 – 84 kuukautta.
  • Kajaani suunnittelee pikavippimainonnan rajoituksiaKajaani suunnittelee pikavippimainonnan rajoituksia Kajaanin ympäristötekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja –valtuustolle, että pikavippien mainonta kaupungin mainospaikoilla kielletään.
  • Taloussanomat: Vuoden lyhennysvapaassa riskejäTaloussanomat: Vuoden lyhennysvapaassa riskejä Suuret pankit ovat mainostaneet asiakkailleen jopa vuoden vapautusta asuntolainan lyhennyksestä ilman kuluja ja korkomarginaalin muutoksia. Pankkien mukaan tavoitteena on piristää […]
  • Vippikierteestä voi seurata syrjäytyminenVippikierteestä voi seurata syrjäytyminen Vippikierteeseen ajautuminen voi helposti johtaa nuoren syrjätymiseen, kun tilanne alkaa tuntua toivottomalta eikä työ- tai opiskeluelämästä tahdo saada otetta. Monesti maksamattomat vipit […]
  • Velkaongelmat eivät johdu vipeistäVelkaongelmat eivät johdu vipeistä Vain 0.9 prosenttia suomalaisten maksuhäiriömerkinnöistä johtuu pelkästään pikavipeistä. Maksuhäiriömerkinnän sai vuonna 2010 noin 220 000 suomalaista.
  • Euroloan lopetti pikavipit, tilalle luottotiliEuroloan lopetti pikavipit, tilalle luottotili Euroloan on korvannut pikavipit uudella luottotili-palvelulla.
  • Maksuhäiriömerkinnät lisääntyneet neljänneksellä Maksuhäiriömerkinnät lisääntyneet neljänneksellä Kesäkuuhun mennessä suomalaisille on kertynyt jo miljoona maksuhäiriömerkintää. Viime vuoteen verrattuna kasvua on kertynyt jopa neljänneksen. Myös yrityssaatavien perintä on ollut kasvussa.
  • 1Limiitti.fi Limiitti.fi tarjoaa käyttöösi tililuottoa. Ensimmäinen, maksimissaan 500 euron laina on Limiitti.fi:llä ilmainen, joten palvelun kokeilu on houkuttelevaa.