HS: Verkon tunnistamispalveluihin liittyy ongelmia

Monien viranomaisten käyttämä verkkopankkitunnistautuminen syrjii esimerkiksi maksuhäiriöisiä, sanoo Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Saario Helsingin Sanomissa.

Valtion julkisiin verkkopalveluihin kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mutta pankit päättävät itse, kenelle myöntävät tunnukset. Esimerkiksi maksuhäiriön vuoksi tunnukset saattavat jäädä myöntämättä.

Verkkopankkitunnuksia ei vielä lasketa peruspankkipalveluiksi, joiden saamiseen kaikilla on oikeus. Danske Bankin, Nordean ja OP-pankin mukaan verkkopankkitunnusten myöntämättä jättäminen on kuitenkin poikkeuksellista, ja syynä voivat olla esimerkiksi toistuvat maksuhäiriöt tai väärinkäytösepäilyt.

Jos pankkitunnuksia ei saa, joutuu hoitamaan pankkiasiat tiskillä, mikä tulee kalliiksi. Lisäksi verkkopalveluiden käyttö vaikeutuu. Tunnistautua voi myös mobiilivarmenteella ja sähköisellä henkilökortilla. Mobiilivarmenne vaatii kuitenkin puhelinliittymän, joka voi jäädä saamatta maksuhäiriön vuoksi kuten pankkitunnuksetkin, ja henkilökorttia käytetään vasta rajallisesti.

Eduskunnassa ja EU:ssa tiedetään verkkotunnistautumisen ongelmat. Viime syksynä voimaan tulleen asetuksen mukaan EU-kansalaisen pitäisi pystyä tunnistautumaan sähköisesti. Uudistusten todellisia vaikutuksia ei kuitenkaan vielä tiedetä.

Hae lainaa

Muita Artikkeleita

  • HS: Pikavipeillä Ruotsissa tiukat ikärajatHS: Pikavipeillä Ruotsissa tiukat ikärajat Suomen laki pyrkii estämään pikavippien aiheuttamia ongelmia. Ruotsissa lainsäädäntö on tiukempaa, siellä pikavippejä ei saa myöntää alle 30-vuotiaille.
  • Helsingissä pikavippimainokset saivat jäädäHelsingissä pikavippimainokset saivat jäädä Kouvolassa ja Tampereella on päätetty, että kaupungin omistamilla mainospaikoilla, ei pikavippejä saa mainostaa. Kuitenkaan Helsingissä pikavippien mainoskielto ei mennyt läpi
  • Vertaislainasta vaihtoehto pikavipille?Vertaislainasta vaihtoehto pikavipille? Vertaislainapalvelut lupaavat tuottoa sijoittajille ja edullista rahaa lainaajille.
  • Pikavippilain vaikutus voi jäädä vähäiseksiPikavippilain vaikutus voi jäädä vähäiseksi Talous- ja velkaneuvonnan asiantuntijan mukaan kesäkuun alussa voimaan tullut pikavippilaki ei välttämättä vähennä ylivelkaantumista niin paljon kuin on toivottu.
  • Pankkilainaa netistä?Pankkilainaa netistä? Moni hakee jo netin kautta pienempiä lainoja, kuten pikalainoja ja kulutusluottoja, mutta tulevaisuudessa netistä haetaan ehkä isot pankkilainatkin.
  • Euro24Euro24 Euro24 tarjoaa joustavan luottotilin 2000 euron luottorajalla. Vippiä täysi-ikäisille suomalaisille.
  • suomilimiitti1 1Suomilimiitti Suomilimiitti tarjoaa tililuoton, josta lainaa voi nostaa 100 - 2000 euroa. Luotto maksetaan takaisin seuraavan kuukauden lopussa tai osamaksuerissä. Suomilimiitin voivat saada kaikki […]
  • VivusVivus Vivus.fi tarjoaa 10 - 2010 euron pikalainoja ja luottoja. Vivuksen erikoistarjous on ilmainen ensilaina, josta ei siis tarvitse maksaa toimituskuluja, korkoa tai mitään muitakaan kustannuksia.
  • OstosrahaOstosraha Ostosraha.fi lainapalvelua ylläpitää suomalainen ja suomalaisomisteinen OPR-Vakuus Oy. Yritys tuottaa kuluttajarahoitukseen liittyviä palveluita, ja onkin erittäin ammattitaitoinen […]
  • Pikalainasta voi saada bonustaPikalainasta voi saada bonusta Haluatko bonusta lainastasi? Hae laina Bonusluotto.fi:n kautta, saat pankkitilillesi jopa 15 euron bonuksen.