Faktoja pikavipeistä

Risicum selvitti faktoja pikavipeistä, eli pienlainoista, sillä monilla ihmisillä on harhaluuloja ja uskomuksia pienlainoista. Media nostaa pintaan aina yksittäisiä tapauksia, jossa henkilölle on aiheutunut hankaluuksia pikavipeistä, mutta näillä henkilöillä yleensä on pohjalla jo ennestään taloudellisia ongelmia.

Suomalaisilla kotitalouksilla on velkaa yhteensä lähes 100 miljardia euroa, tästä summasta eniten on asuntolainoja ja pienlainoja vain 69 miljoonaa euroa. Pienlainojen osuus on siis vain 0,07 prosenttia koko luottokannasta. Jos lainat jaettaisiin tasan kaikkien kotitalouksien kesken, niin asuntolainaa olisi 29 403€ per talous, kulutusluottoja sekä opintolainoja 5 500€ per talous ja pienlainoja ainoastaan 26€ per talous.

Kortti- sekä kulutusluottojen vuosikorot ovat samalla tasossa, eivätkä korkeimpia kuten yleinen harhaluulo on. Otetaanpa vertailuun esimerkiksi 100 euron pikavippi sekä 8000euron kulutusluotto. Pikavipin laina-aika on 1kk ja kulut lainalle ovat 25 euroa, tällöin todellinen vuosikorko on 1410 prosenttia, vaikka todellisuudessa maksat korkoa 25 prosenttia koko lainasummasta. 8000 euron kulutusluotolle saa maksuaikaa 5 vuotta, kuluja koko laina-ajalta kertyy 1500 euroa todellisen vuosikoron ollessa 10,6 prosenttia ja todellisuudessa maksat korkoa 18,75 prosenttia lainasummasta.

Kaikista maksuhäiriömerkinnöistä Suomessa, vain noin 7% aiheutuu pikavipeistä. Suurin osa, peräti 71 prosenttia maksuhäiriömerkinnöistä johtuu niin sanotuista perinteisistä kulutusluotoista. Loput maksuhäiriöt koostuvat 16 prosenttia ongelmista asuntolainojen kanssa ja 6 prosenttia on ongelmia muiden rästivelkojen kanssa. Mikäli 100 euron suuruinen pikavippi joutuu perintään asti, niin 100 euron suuruisen pienlainan perintäkuluista menee pienlainayhtiölle 6 prosenttia, eli 28,50 euroa, perintäyhtiölle 68 euroa, eli 14 prosenttia, sekä valtiolle peräti 60 prosenttia, eli 291 euroa. Noin 85 prosenttia kaikista pikavippaajista maksaa kuitenkin lainansa ajallaan takaisin saamatta pienlainastaan minkään laisia ongelmia.

Edes kaikkia pikavippihakemuksia ei hyväksytä, vaan jopa 40-45 prosenttia haetuista lainapäätöksistä kumotaan. Pikavippiyhtiöt eivät myönnä lainaa luottotiedottomille henkilöille. Suurin osa pikalainoista haetaan klo 11-19 välisenä aikana, ja pikalainojen myöntäminen on kiellettyä yöaikaan.

Pikavippejä ei yleisten uskomusten mukaan käytetä alkoholiin ja juhlimiseen, vaan jopa prosenttia pienlainoista menee ruokakuluihin 27 prosenttia, 18 prosenttia liikenne kuluihin sekä 8 prosenttia terveydenhoitoon.

Suurin osa, 65 prosenttia pikavippaajista on vakituisessa työsuhteessa, vain 11% kaikista pikavippaajista on vailla vakinaista työsuhdetta. Keskimääräisesti pikavippaaja on alle 40-vuotias ja suurin vippaajien ikäryhmä on nuoret aikuiset eli 18-25-vuotiaat, joiden osuus on 32 prosenttia. Hyvänä kakkosena tulee 31-40-vuotiaat 20 prosentilla kaikista lainaajista.

Hae lainaa

Muita Artikkeleita

  • Velkaneuvonnan tarve kasvussaVelkaneuvonnan tarve kasvussa Takuu-Säätiön velkaneuvontanumeroon on tullut tänä vuonna runsaasti yhteydenottoja. Sekä pikavippi- että kulutusluottovelkojen määrä kasvaa jatkuvasti.
  • Pikavippitoimija vastaa lakialoitteeseen koko sivun mainoksellaPikavippitoimija vastaa lakialoitteeseen koko sivun mainoksella Pikavippiyhtiö vastaa pikalainojen kieltämistä ajavaan lakialoitteeseen näyttävällä kampanjalla. Yhtiö on ostanut Helsingin Sanomista koko sivun ilmoitustilan.
  • Pikavippien vertailu kannattaaPikavippien vertailu kannattaa Pikavippejä tarjoavia palveluja on Suomessa jo yli sata, joten vaihtoehtoja erilaisten lainatuotteiden ja palveluiden välillä löytyy runsaasti.
  • Freedom RahoitusFreedom Rahoitus Freedom Rahoitus on täysin maksuton palvelu, joka on koonnut todella monien lainantarjoajien lainat yhdeksi, selkeäksi kokonaisuudeksi. Näin löydät itsellesi aina edullisimmat ja […]
  • FerratumFerratum Ferratum-lainapalvelusta saat joustavaa luottoa. Ferratum tarjoaa 2000 euron luottorajan, joka sopii moniin käyttötarkoituksiin.
  • Vivukselta ilmainen pikavippi nyt jopa 300 euroaVivukselta ilmainen pikavippi nyt jopa 300 euroa Pikalainapalvelu Vivuksen "ilmainen pikavippi" eli kuluton ensilaina on noussut 300 euroon asti. Ilmaisella pikavipillä tarkoitetaan Vivuksen ensilainaa, josta ei peritä korkoja tai kuluja.
  • Pikalainojen määrä kasvoi voimakkaastiPikalainojen määrä kasvoi voimakkaasti Kotitalouksien pikalainojen määrä on noussut voimakkaasti kuluneen vuoden aikana. Kokonaisuudessaan kotitalouksien lainojen määrä on kasvanut maltillisemmin.
  • Vippipalvelu vertaili – pikavippi pankin kulutusluottoa edullisempiVippipalvelu vertaili – pikavippi pankin kulutusluottoa edullisempi Pikavippipalvelu vertaili pikavippien ja pankkien kulutusluottojen kulut ja korot. Yllättäen pienehköjä luottoja ottaessa pikavippi tulee pankin kulutusluottoa selvästi edullisemaksi. […]
  • Pikalainojen osuus suomalaisten lainoista hyvin pieniPikalainojen osuus suomalaisten lainoista hyvin pieni Pikalainojen kulut ovat laskeneet selvästi viime vuoden aikana kovan kilpailun ansiosta. Pikaluottojen suosio on kuitenkin noussut ja keskimääräisen pikavipin lainasumma noussut.
  • TrustBuddyTrustBuddy TrustBuddy on kansainvälinen vertaislainapalvelu, jonka avulla täysi-ikäiset suomalaiset voivat saada 100 - 600 euron lainoja. Lainasta ei peritä kuluja lainkaan, jos maksat sen takaisin […]