Vertaislainat tulivat pikavippimarkkinoille

Pikavipin tai kulutusluoton sijaan voi nykyään ottaa myös vertaislainan. Kyseessä on luotto, joka on vippiyhtiön sijaan peräisin toiselta yksityishenkilöltä eli sijoittajalta. Vertaislainaa voi hakea luottoja välittävän vertaislainayrityksen kautta.

Ylen uutisten mukaan laki ei koske vertaislainayrityksiä samalla lailla kuin pikavippiyrityksiä, sillä vertaislainassa on katsottu olevan kyse lainan välittämisestä eikä varsinaisesta luotonannosta. Vertaislainayritysten ei esimerkiksi ole tarvinnut rekisteröityä luotonantajarekisteriin.

Viime syksynä useissa käräjäoikeuksissa päätettiin kuitenkin leikata erään vertaislainayrityksen perimiä korkoja, jotka ylittivät pienille lainoille sallitun todellisen vuosikoron. Käräjäoikeudet tulkitsivat, että yhtiön lainoissa oli kyse kulutusluotoista, joita kuluttajansuojalaki koskee. Alle 2000 euron kuluttajaluoton todellinen vuosikorko saa tällä hetkellä olla enintään 50,5 prosenttia, kun kyseessä olevalla vertaislainayrityksellä vuosikoron nousivat yli 700 prosenttiin.

Myös toista vertaislainayritystä on huomautettu korkokaton noudattamisesta, ja sitä on kehotettu hakeutumaan luotonantajarekisteriin.

Myös Savon Sanomat kirjoitti viime syksynä, että vertaislainoja ei valvo oikein kukaan. Yksityisten ihmisten välinen rahan lainaaminen ei kiinnosta viranomaisia, eivätkä vertaislainat kuulu Finanssivalvonnallekaan. Rikoslain koronkiskontapykälienkin soveltaminen vertaislainoihin olisi hankalaa.

Savon Sanomat epäilee vertaislainaamisen mielekkyyttä muutenkin, sillä vertaislainayritys ei ota vastuuta sijoittajalle mahdollisesti koituvista tappioista. Vaikka osa lainaajista maksaa velkansa, joidenkin maksut myöhästelevät, ja osa ei maksa lopulta ollenkaan. Lehti vertaakin vertaislainoihin sijoittamista uhkapelaamiseen.

Suomessa vertaislainoja tarjoavat muun muassa Fixura, Fellow Finance, Bondora ja Trustbuddy.

Hae lainaa

Muita Artikkeleita

  • KKO ei tarvinnutkaan EU-apua pikavippiasiassaKKO ei tarvinnutkaan EU-apua pikavippiasiassa Korkein oikeus jätti aiemmin EU-tuomioistuimelle linjauspyynnön pikavippien hinnoitteluun liittyvässä asiassa, mutta perui sittemmin pyyntönsä.
  • Aasa.fiAasa.fi Aasan lainatarjonnasta löydät 2000-5000 euron suuruiset kulutusluotot, joita voit kaikkia hakea ilman vakuuksia tai takaajia, 6-24 kuukauden maksuajalla.
  • Vinkkejä vippaajalleVinkkejä vippaajalle Pikavippejä on vielä saatavilla. Kokosimme vinkkejä turvalliseen vippaamiseen, joten lue hyödyllisiä seikkoja tästä ennen vipin ottoa!
  • Velkaongelmat eivät johdu vipeistäVelkaongelmat eivät johdu vipeistä Vain 0.9 prosenttia suomalaisten maksuhäiriömerkinnöistä johtuu pelkästään pikavipeistä. Maksuhäiriömerkinnän sai vuonna 2010 noin 220 000 suomalaista.
  • Uudella perintälailla on vaikutusta myös moneen pikalainayhtiöönUudella perintälailla on vaikutusta myös moneen pikalainayhtiöön Monen pikavippiyrityksen saatavia perii samaan konserniin kuuluva perintätoimisto. Uuden perintälain myötä käytäntö voi muuttua kannattamattomaksi.
  • Lainasto: Limiittiluotto korvaa vipitLainasto: Limiittiluotto korvaa vipit Pikalainapalvelu Lainasto aikoo vaihtaa vipit Limiittiluotto-nimiseen lainaan.
  • Risicum avasi ovensa uudelleenRisicum avasi ovensa uudelleen Entinen pikavippisivusto Risicum on jälleen toiminnassa. Viime joulukuusta alkaen yhtiö on jälleen tarjonnut kulutusluottoja, ja nyt valikoimassa on myös joustoluotto. DFC Nordicin […]
  • Pankkilainaa netistä?Pankkilainaa netistä? Moni hakee jo netin kautta pienempiä lainoja, kuten pikalainoja ja kulutusluottoja, mutta tulevaisuudessa netistä haetaan ehkä isot pankkilainatkin.
  • Myös tililuotto voi aiheuttaa ylivelkaantumistaMyös tililuotto voi aiheuttaa ylivelkaantumista Pikavipeille asetettu korkokatto on hillinnyt pikkuvipeistä velkaantumista, mutta niillä joilla on liikaa velkaa, onkin sitä huomattavan paljon. Velat ovat nyt yhä suurempia.
  • Vertaislainat saivat sijoittajat innostumaanVertaislainat saivat sijoittajat innostumaan Kun Suomessa asetettiin pikavipeille korkokatto muutama vuosi sitten, alkoivat vertaislainamarkkinat kasvaa. Vertaislainat ovat nousseet kilpailijoiksi paitsi pikavipeille, myös pankkien […]