Suomen heikko taloustilanne lisää ylivelkaantumista

– Pelkäämme asiakasmäärien lisääntyvän huomattavasti, kertoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston erikoissuunnittelija Sanna Helesuo Maaseudun Tulevaisuudelle.

Lehden mukaan yleinen taloustilanne näkyy velkaneuvonnassa.

Suurten irtisanomisten tai lopetettujen tehtaiden vaikutukset eivät välttämättä näy heti, sillä irtisanottujen taloudellinen tilanne kiristyy vasta, kun 500 päivän ansiosidonnaisen päivärahan kausi loppuu.

Sen jälkeen pudotaan peruspäivärahalle, mutta edelleen pitäisi pystyä lyhentämään asuntolainaa ja elättämään perhe.

– Jokaisella suomalaisella on oikeus saada neuvontaa, Helesuo muistuttaa. Kuntien tulee järjestää neuvontapalveluita tai tuottaa ne yhdessä naapurikunnan kanssa. Suomessa on 130 velkaneuvojaa.

Moni ylivelkaantunut ei välttämättä edes tiedä velkojensa kokonaismäärää. Velkakierre voi syntyä vaikkapa siitä, että kulutusluottoa aletaan lyhentää pikavipin avulla.

Yksityishenkilön velkajärjestelylaki tuli voimaan 20 vuotta sitten.

Velkajärjestelyille onkin tarvetta – viime vuonna sitä haki Tilastokeskuksen mukaan 3737 henkilöä. Määrä on pienessä nousussa, sillä hakemuksia tuli noin 4,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Iältään velkajärjestelyn tarvitsijat olivat 20–86-vuotiaita.

Eniten velkajärjestelyä hakivat 45–54-vuotiaat, naiset hivenen useammin kuin miehet. Vähiten hakemuksia puolestaan oli yli 75-vuotiaiden ja alle 25-vuotiaiden ryhmissä. Kaikkein nuorimpien hakijoiden määrä on viime vuodesta hieman vähentynyt, mutta toisaalta 25–34-vuotiaiden osuus on kasvanut nopeasti.

Velkajärjestelyn tarpeessa olevat ovat usein yksin asuvia. Naisista melko moni on yksinhuoltaja. Yksin eläminen näyttäisikin lisäävän ylivelkaantumisen riskiä.

Ymmärrettävästi riskiä kasvattaa myös työttömyys. Vaikka noin kaksi kolmasosaa velkajärjestelyä hakeneista oli työllisiä tai eläkeläisiä, työttömät olivat joukossa huomattavasti yliedustettuina.

Työttömien osuus oli 17 prosenttia, kun heidän osuutensa koko aikuisväestöstä on noin kuusi prosenttia. Työttömien osuus velkajärjestelyä hakeneista on tosin ollut pienessä laskussa.

Muita Artikkeleita

  • Luottokorttimyynti kasvoi, mutta luottotappiot vähenivätLuottokorttimyynti kasvoi, mutta luottotappiot vähenivät Suomalaiset tekivät viime vuonna luottokorttiostoksia keskimäärin 45 kertaa vuodessa.
  • Pieniä lainoja tarvitaan edelleenPieniä lainoja tarvitaan edelleen Pikavipeille tulee loppu, kun uusi pikaluottolaki tulee voimaan. Tähän mennessä pikavippien suosio on jatkuvasti kasvanut.
  • OK MoneyOK Money OK Money antaa rahaa lainaksi jopa 2100 euroa. Palvelun tarjoama laina on OK Limiitti, joka korvaa perinteiset pikavipit ja pikalainat. Limiitistä on mahdollista nostaa rahaa käyttöön oman […]
  • RisicumRisicum Risicum uudistui täysin ja tarjoaa nyt 500-1000 euron suuruisia pitkiä kulutusluottoja sekä jopa 5000€ suuruista luottotiliä. Tutustu uuteen palveluun nyt.
  • Maksuhäiriömerkinnät lisääntyneet neljänneksellä Maksuhäiriömerkinnät lisääntyneet neljänneksellä Kesäkuuhun mennessä suomalaisille on kertynyt jo miljoona maksuhäiriömerkintää. Viime vuoteen verrattuna kasvua on kertynyt jopa neljänneksen. Myös yrityssaatavien perintä on ollut kasvussa.
  • YLE: Pikavippejä otetaan vaikeissa kriisitilanteissaYLE: Pikavippejä otetaan vaikeissa kriisitilanteissa Velkaneuvojan Sirpa Teirikankaan mukaan pikavippejä otetaan todella vaikeissa kriisitilanteissa, joissa ei löydy rahaa esimerkiksi pesukoneen hankintaan.
  • Osallistu pikavippiyritysten nettikilpailuihinOsallistu pikavippiyritysten nettikilpailuihin Pikalainayritysten tällä hetkellä käynnissä olevista arvonnoista ja kilpailuista voit voittaa esimerkiksi iPhonen tai 500 euron lahjakortin.
  • Maksuhäiriöt lisääntyvät huolestuttavasti etenkin nuorilla aikuisillaMaksuhäiriöt lisääntyvät huolestuttavasti etenkin nuorilla aikuisilla Maksuhäiriöiden määrä on huolestuttavassa kasvussa. Yksi syy on asenneilmaston muutos ja se, että velkaa saa nykyään helposti.
  • Suomen TililuottoSuomen Tililuotto Suomen Tililuotto antaa käyttöösi 2000 euron luottorajan. Nosta lainaa 20 - 2000 euroa silloin kun haluat, vaikka keskellä yötä.
  • LendoLendo Unohda kalliit pikavipit ja luotot, Lendo kilpailuttaa juuri sinulle sopivan lainatarjouksen useiden eri pankkien valikoimista.